Tips voor thuiswerk - van de basics tot de office-ninja's

The basics

laptopstand

  1. Investeer in een degelijke bureaustoel mét armleuningen

Kan je jouw bureaustoel van het werk tijdelijk thuis zetten? Ideaal! Kan dat niet, overweeg dan om toch te investeren in die degelijke stoel met armleuningen. Zonder armleuningen moeten je schouder- en nekspieren een ganse dag actief zijn om je schoudergordel te stabiliseren. Je schouderblad en arm hangen enkel via het sleutelbeen vast aan de rest van je skelet. Alle stabilisatie van je arm gebeurt dus door spieren.

Gevolgen bij overbelasting: hoofdpijn, nekpijn, trapeziussyndroom

  1. Blijf met je beide voeten op de grond

Een keukentafel is niet gemaakt om als bureau te dienen en heeft dus (meestal) ook een andere hoogte. Zorg er voor dat je beide voeten goed op de grond kunnen staan. Zet je stoel laag genoeg of zet een opstapje onder je voeten. Je kan dit aankopen, maar kijk eens rond in huis. Er ligt vast wel iets dat je kan gebruiken: een doos, dikke mat, stevig kussen,…

  1. Werk niet de hele dag rechtstreeks op je laptop

Zet je laptop op een laptopstandaard. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte komen. Een andere mogelijkheid is om te werken met een extern scherm. In beide gevallen is het beter om een extern toetsenbord te gebruiken.

  1. Wissel je houding af

Belangrijker dan de ganse tijd proberen recht te zitten, is om af te wisselen. Zit eens recht, zit eens een beetje doorgezakt, sta eens recht. Sta elk uur eens recht voor een (kleine) wandeling naar de keuken of het toilet of ga buiten wat frisse lucht scheppen.

  1. Overdrijf niet met koffie

Hoewel de koffie thuis zó veel lekkerder is dan op kantoor, probeer hierin niet te overdrijven. Hetzelfde geldt voor thee. Drink vooral voldoende water.

Voor office-ninja’s

  1. Creatief met je strijkplank

Gebruik je strijkplank om je laptop hoger te zetten en zo rechtstaand te werken. Twee maal een half uurtje per dag volstaat. Doe die zoom-meeting eens rechtstaand. Je zal alerter zijn én beter kunnen nadenken.

  1. Weg met de muis

Een muis was misschien een goed idee in de jaren 90, maar nu zijn er betere oplossingen. Om deze microbewegingen uit te voeren, moeten ALLE spieren in de arm gespannen zijn. Gevolg is vaak een overbelasting van de spieren , “repetitive strain injury” (RSI) genoemd. Gebruik je trackpad op je laptop of een externe magic trackpad. Dit lijkt meer op het gebruik van een pen of potlood. Je arm kan ontspannen liggen en je bewegingen gebeuren vanuit je elleboog ipv uit je arm.

  1. Gebruik een tekentablet

tablet

Nog beter dan de trackpad: gebruik een tekentablet. Dit hoeft geen duur toestel van honderden euros te zijn. Je hebt alternatieven vanaf 50 € (Coolblue). Extra voordeel: je kan tijdens minder interessante Zoom-vergaderingen rustig even doodlen én in je vrije tijd kan je, of je kinderen, leren om digitaal te tekenen.

Toch klachten? Aarzel niet om me te contacteren.

Maak een afspraak