FAQ

Veelgestelde vragen over osteopathie.

1. Wat is het verschil tussen osteopathie en kinesitherapie?

2. Wat is het verschil tussen osteopathie en chiropractie?

3. Wat is dry-needling?

4. Is ‘kraken’ ongezond?

5. Wanneer ijs, wanneer warmte?

6. Kan je doodgaan door de nek Bruce Lee-gewijs te ‘kraken’?

1. Wat is het verschil tussen osteopathie en kinesitherapie?

Osteopathie houdt zich voornamelijk bezig met functionele problemen. Bijvoorbeeld: een spasme van een spier rond het bekken kan zorgen voor een beperkte bewegelijkheid van het bekken, de heup of de lage rug. De verkrampte spier veroorzaakt niet enkel pijn maar ook verhoogde druk ter hoogte van de gewrichten van de wervelkolom of het bekken. Dit kan leiden tot een ontsteking van die gewrichten. Door dit functioneel problem aan te pakken, gaat het lichaam zichzelf terug herstellen.

Kinesitherapie daarentegen houdt zich bezig met oefentherapie en manuele therapie na een trauma of een operatie. Een operatie is meestal het gevolg van een pathologie, ziekte of trauma. Dit is geen functioneel maar een structureel probleem.

Natuurlijk is er overlap tussen osteopathie en kinesitherapie, maar beide hebben hun plaats en kunnen elkaar aanvullen.

2. Wat is het verschil tussen osteopathie en chiropractie?

Chiropractie gaat voornamelijk de wervelkolom in zijn geheel behandelen. De meeste chiropractoren gaan een ‘full-spinal adjustment’ doen waarbij alle wervels worden los gemaakt. Stel, je hebt klachten ter hoogte van je maag en darmen, de chiropractor gaat dan de betreffende neurologische segmenten via de wervelkolom behandelen.

Een osteopaat gaat naast de wervelkolom ook de spieren en weefsels (fascia) behandelen. Bij een maagprobleem gaat de osteopaat de maag zachtjes lokaal mobiliseren, het middenrif behandelen (je maag hangt daar aan vast), specifieke problemen ter hoogte van de maagsegementen (via de wervelkolom) behandelen en de nek behandelen (het middenrif en het buikvlies wordt ook van daaruit gestuurd). Dus er wordt in twee richtingen gewerkt op het neuro-vegetatieve systeem: via de wervelkolom naar de maag, via de maag naar de wervelkolom.

Chiropractie werkt vaak in langere reeksen waar er kort (10 min) behandeld wordt meermaals per week.

Osteopathie werkt in korte reeksen waarbij er gemiddeld na 3 behandelingen van 45 minuten merkelijk beterschap moet zijn.

3. Wat is dry-needling?

Dry-needling is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van acupunctuurnaalden om een neurologisch reflex in de spier te stimuleren. Door die reflex enkele keren uit te lokken normaliseert de spierspanning bij een contractuur of een spierspasme.

De techniek geeft eerder een vreemde gewaarwording in de spier, dan echte pijn. Soms treedt er stijfheid op het eerste half uur na de behandeling.

Oorspronkelijk komt deze techniek uit de traditionele chinese geneeskunde maar wordt sinds ongeveer 25 jaar apart beoefend door kinesisten, osteopaten en sportartsen. Het heeft niks met energiemeridianen te maken maar werkt puur op neurologisch reflexogene basis.

Het is een heel precieze en efficiënte tool, zeker bij sportblessures, schouderproblemen en chronische klachten.

4. Is ‘kraken’ ongezond?

Het is een misverstand dat regelmatig de gewrichten manipuleren of ‘kraken’ leidt tot slijtage. Maar teveel op een heel regelmatige basis kan wel leiden tot hypermobiliteit van de gewrichten. Daarom zijn mijn behandelreeksen kort en is het niet de bedoeling om heel regelmatig te behandelen. Meestal zit er minstens één week tussen de twee sessies.

In de osteopathie wordt gebruik gemaakt van mid-range manipulaties: door biomechanisch verschillende componenten (rotatie, flexie, lateroflexie) te gebruiken, kunnen we een manipulatie uitvoeren op een veilige manier. Daarbij gaan we het gewricht niet tot op de anatomische grens brengen om die los te maken. De kans op hypermobiliteit wordt op deze manier geminimaliseerd.

5. Wanneer ijs, wanneer warmte?

Heb je een ontsteking van een gewricht of pees die direct onder de huid ligt, dan kan je er best ijs op leggen. Het effect dat je wil bekomen is een flush van bloed naar de regio. Je zou het kunnen vergelijken met het gevoel dat je in je handen krijgt wanneer je na een sneeuwballengevecht in huis komt en een kloppend gevoel in de vingers krijgt.

Dus eerst zeer koud geeft een vernauwing van de bloedvaten, daarna warm zodat je een verbreding krijgt van de bloedvaten. Deze flush zorgt ervoor dat via ontstekingsfactoren in het bloed er genezing kan optreden.

Na een trauma kan je er direct ijs op leggen. Dit zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten zodat er minder zwelling optreedt in de weefsels (hematoom).

Ligt de ontsteking dieper onder de huid? Bijvoorbeeld bij het bekkengewricht, de tussenwervelschijven, schouder. Dan is het beter om de spieren te ontspannen rond dat gewricht door warmte er op te leggen.

6. Kan je doodgaan door de nek Bruce Lee-gewijs te ‘kraken’?

Deze ietwat grappig vraag heeft toch vaak een onderliggende bezorgdheid.

Bij oudere personen kan er aderverkalking ontstaan ter hoogte van de halsslagaders, dan is osteopathisch manipuleren ‘kraken’ van de nekwervelkolom niet aangewezen. Deze techniek wordt dus niet toegepast bij ouderen.

Bij jongere mensen is dit geen probleem. In de osteopathie wordt er niet op de anatomische grens gemanipuleerd en komen deze structuren niet op rek.

De reden waarom ze op die manier in films iemand zijn nek ‘breken’ is omdat er op die manier weinig kan gebeuren (zeker bij jonge mensen).

Heb je nog vragen?

Stuur me gerust een mail via het contact-formulier.